KRALENDIJK – Entrante djamars 12 mei 2020 ta bai kuminsá trese residentenan di Boneiru bèk for di Hulanda sistemátikamente. Mas di 80 persona ku a registrá nan mes na Hulanda, ta bin na remarke pa repatriashon. Ta buska nan bèk den grupo kontrolá, pa medio di un kambio di avion dirèkt na Kòrsou.

Medio aprel a organisá e promé vuelo di repatriashon for di Hulanda pa trese personanan ku un funshon vital bèk i pa nan por yuda den kombatimentu di e krísis di corona. Awor ku tur e personanan akí a sali for di karentena, e grupo di trabou di repatriashon (‘taskforce repatriëring’) ta hasi esfuerso pa konsekuentemente buska residentenan boneriano bèk ku a keda pegá na Hulanda i tambe personanan ku ke regresá via Hulanda.

A disidí, tanten ku esaki ta posibel, pa laga un kantidat di hende for di Hulanda regresá di forma kontrolá. Asina tin un fluho kontinuo di repatriante pa e isla. Nan ta bula ku un buelo semanal di KLM pa Kòrsou. Aya, ku pèrmit di outoridatnan di Kòrsou i Gezaghèber di Boneiru, nan lo kambia ‘wing-to-wing’ pa un vuelo di charter pa Boneiru. Esaki ta nifiká ku e personanan lo no drenta Kòrsou, pero lo kambia di avion riba e plataforma mes.

Dor di laga personanan for di Hulanda regresá di forma sistemátikamente i kontrolá, no ta pone un sobrepeso riba kuido médiko lokal i riba e kapasidat di akohida. E ta duna un posibilidat pa repatriashon pa tur residente boneriano ku ta pegá na Hulanda. Na mes momentu e posibilidat ta keda eksistí pa laga residentenan di otro lugá regresá adekuadamente, riba un base ‘ad-hoc’.

E sekuensia ku ta repatriá residentenan for di Hulanda, ta bai a base di kriterionan ophetivo. Un di e kriterionan akí ta ku e personanan mester tin un pasashi di regreso kaba pa Boneiru i e fecha te ki dia e pasashi lo tabata bálido ainda. E grupo di trabou ta hasi esfuerso pa di e forma akí laga mayoria residente ta bèk na kas na Boneiru pa fin di yüni. Siguimentu di e proseso akí ta dependé sinembargo kompletamente di kon e situashon ta desaroyá su mes mundialmente.


STELSELMATIG TERUGHALEN INGEZETENEN UIT NEDERLAND VAN START

KRALENDIJK – Ingezetenen van Bonaire worden vanaf dinsdag 12 mei 2020 stelselmatig teruggehaald uit Nederland. Meer dan 80 personen die zich in Nederland hebben aangemeld, komen in aanmerking voor repatriëring. Deze mensen worden in gecontroleerde tranches teruggehaald, middels een directe overstap op Curaçao.

Half april werd de eerste repatriëringsvlucht uit Nederland georganiseerd om mensen met een vitaal beroep terug te halen en hen te laten ondersteunen in de bestrijding van de coronacrisis. Nu deze mensen allemaal uit quarantaine zijn, zet de taskforce repatriëring in op het consequent terughalen van Bonairiaanse ingezetenen die in Nederland zijn gestrand en de mensen die via Nederland terug willen.

Er is besloten om, zolang dit mogelijk is, wekelijks op een gecontroleerde manier een aantal mensen uit Nederland terug te laten keren. Hierdoor is er een continue stroom van repatrianten naar het eiland. Zij vliegen met een wekelijkse KLM-vlucht naar Curaçao. Daar zullen zij met toestemming van de autoriteiten van Curaçao en de Gezaghebber van Bonaire, ‘wing-to-wing’ overstappen op een chartervlucht naar Bonaire. Dit betekent dat mensen Curaçao niet betreden, maar direct op het platform de overstap maken.

Door gecontroleerd stelselmatig mensen uit Nederland te laten terugkeren, worden de lokale medische zorg en de opvangcapaciteit niet overbelast. Het biedt een uitzicht op repatriëring voor alle Bonairiaanse ingezetenen die in Nederland gestrand zijn. Tegelijkertijd blijft het hierdoor mogelijk om adequaat ingezetenen vanuit elders terug te laten komen, op ad-hoc basis.

De volgorde waarin ingezetenen vanuit Nederland worden gerepatrieerd, verloopt op basis van vastgestelde objectieve criteria. Eén van deze criteria is dat mensen reeds in het bezit zijn van een retourticket naar Bonaire en de datum tot waarop dat ticket geldig zou zijn geweest. De taskforce repatriëring streeft er met de huidige planning naar om op deze manier de meeste ingezetenen eind juni weer thuis op Bonaire te hebben. De voortgang van dit proces hangt echter volledig samen met hoe de situatie zich wereldwijd ontwikkelt.


SYSTEMATIC REPATRIATION OF RESIDENTS FROM THE NETHERLANDS STARTS

KRALENDIJK – From Tuesday May 12th, 2020 residents of Bonaire are systematically repatriated from the Netherlands. Over 80 people who registered in the Netherlands qualify for repatriation. These 80 people are repatriated in controlled tranches through a direct layover on Curacao.

Mid-April the first repatriation flight from the Netherlands was organised to repatriate people with a vital profession and to have them support the fight against coronavirus. Now that these people are out of quarantine, the repatriation taskforce is focusing on the systematic repatriation of residents of Bonaire who were stranded in the Netherlands and the people who want to return via the Netherlands.

It was decided to weekly, as long as this is possible, repatriate a number of people from the Netherlands in a controlled manner. As a consequence there is a continuous flow of repatriates to the island. They fly to Curacao on a weekly KLM flight. There they shall, with consent of the authorities of Curacao and the Island Governor, transfer ‘wing-to-wing’ to a charter flight to Bonaire. This means that people do not enter Curacao, but immediately transfer on the platform.

By repatriating people from the Netherlands in a controlled and systematic manner, the local medical care and the shelter capacity are not overburdened. It offers the prospect of repatriation for all residents of Bonaire who were stranded in the Netherlands. At the same time, it consequently remains possible to adequately repatriate residents from elsewhere, on an ad-hoc basis.

The order in which residents are repatriated from the Netherlands takes place on the basis of established objective criteria. One of these criteria is that people are already in possession of a return ticket to Bonaire and the date until that ticket would have been valid. With the present planning the repatriation taskforce aims to have most of the residents back on Bonaire at the end of June. The progress of this process does, however, completely depend on the development of the situation worldwide.

Share This
error: Content is protected !!