Kralendijk – Ocho di yüni ta eksaktamente tres aña ku Boneiru a wòrdu nombrá komo e promé isla “Blue” na mundu. For di e fecha aki diferente inisiativa i proyekto a tuma lugá rònt di e programa di Blue Destination. Ku hopi satisfakshon por reflehá bek riba tur e logronan positivo durante e aña tras di lomba.

E vishon di Bonaire Blue Destination ta pa kréa oportunidat nobo pa un progreso i bienestar balansá pa nos komunidat i futuro generashon. Pa medio di sinergia entre nos kultura, naturalesa i ekonomia nos ta mantené Boneiru su identidat úniko i representá esaki ku orguyo. Un di e logronan ku nos por para ketu na dje awe ta e formalisashon di grupo di guia pa Blue Destination. E grupo aki ta konsistí di TCB, OLB, STINAPA, SKAL, BONHATA, KVK, BIA, TELBO, WEB i SELIBON. TCB ta fungi komo e presidente di e grupo aki i tambe huntu ku un lider di proyekto ta dirigí, manehá i kordiná e aktividatnan rònt di Blue Destination. Kada un partner den e grupo aki ta responsabel pa duna forma na e metanan di Blue Destination i krea un identidat ku por wòrdu sintí, enkurashá i propagandá pa e isla kompletu. E grupo di Blue Destination tambe kièr “lead by example” esaki ta nifika ku e grupo kièr ta un pionero i un estímulo pa inisiativanan sostenibel na nos isla.

Otro logro mas ku nos por para ketu na dje awe den kuadro pa transformá Boneiru den un Blue Destination ta e akuerdo di entendimentu ku a keda firmá entre OLB i fundashon Green Destinations aña pasá na novèmber 2019. E akuerdo di entendimentu tabata enserá un programa di sertifikashon pa asina por determiná kon leu Boneiru ta kumpli ku e kondishonnan pa por yama su mes Blue Destination. E ouditoria di e programa di sertifikashon aki a wòrdu apuntá na fundashon Green Destinations pa asina hasi un “pilot” ku kompanianan lokal. E sertifikashon ta fungi komo un liña pa por tuma medida dirigí pa logra metanan di sostenibilidat. Den e programa di sertifikashon a definí normanan ku ta wòrdu apliká mundialmente i a tradusí esakinan den normanan pa e situashon lokal i ambishon di Boneiru. Den futuro pa un organisashon òf negoshi por wòrdu konsiderá un kompania “Blue” na Boneiru, e mester pasa den e proseso di sertifikashon aki.

Banda di esaki Blue Destination a pone mas atenshon na nos kultura durante e aña tras di lomba. Esaki a wòrdu hasí pa medio di e dos kampañanan “Show Me Your Blue” durante karnaval i “Wapa Challenge” riba Dia di Rincon. E meta di e kampaña durante karnaval “Show Me Your Blue” tabata pa konsientisá karnavalistanan ku tepnan balioso pa tene nos isla limpi i alabes kon pa minimalisá uso di plèstik i e impakto di sushi durante nos karnaval. E aseptashon pa e kampaña aki tabata grandi i por a mira diferente karnavalistanan ku nan beker re-usabel i otro práktikanan sostenibel durante e marchanan. Lamentablemente pa motibu di e pandemia di COVID-19 Boneiru no a selebrá Dia di Rincon manera a kustumbrá. Pero pa tòg trese e selebrashon serka di nos hendenan, grupo di guia Blue Destination a krea un kampaña estilo di un “challenge” (reto) riba Facebook kaminda bo por a graba bo mes ta wapa na kas i despues subi esaki riba Facebook. Ora subi esaki riba faceboook mester a nominá famia i amigunan pa nan tambe hasié i asina e por a bira ‘viral’ i krea un union digital. Por a mira partisipashon di diputado Nina den Heyer, yùfrou Chèmi, Miss Tourism Bonaire 2019, ganadó di Kanto Krioyo 2019 i diferente hende mas. Tambe a krea un “frame” pa “profile picture” di Facebook, kaminda tur hende for di 28 di aprel 2020 por a kambia nan “profile picture” den unu ku e kolónan di e bandera di Rincon, deseando nan amigunan un Felis Dia di Rincon.

Finalmente, nos por konkluí riba un aña mas ku tabata eksitoso! Grupo di Blue Destination ta kontentu ku e logronan ku a logra kaba i ta optimista pa e futuro di Boneiru komo un isla inkluso ku e komunidat i den balansa ku su ekonomia, kultura i naturalesa pa lokual ta trata progreso i union kolektivo pa logra metanan fruktífero pa nos isla.


OP 8 JUNI, WERELD OCEANEN DAG, VIERT BONAIRE HAAR DERDE VERJAARDAG ALS EERSTE ’BLUE’ EILAND TER WERELD

Kralendijk – Op 8 juni is het precies drie jaar geleden dat Bonaire tot het eerste ‘Blue’ eiland ter wereld werd verklaard. Vanaf die datum zijn er meerdere initiatieven ontplooid en verschillende projecten ondernomen rond het Blue Destination-programma. Met veel voldoening kan er teruggekeken worden op alle positieve resultaten gedurende het afgelopen jaar.

De visie van Bonaire Blue Destination is om nieuwe kansen te creëren voor een stabiele vooruitgang en een harmonieus welzijn voor onze gemeenschap en de komende generatie. Door middel van een effectieve samenwerking tussen onze cultuur, natuur en economie behouden wij de unieke identiteit van Bonaire en kunnen wij deze met trots uitdragen. Eén van de successen waar wij vandaag bij stilstaan is de formalisatie van de stuurgroep voor Blue Destination. Deze stuurgroep bestaat uit TCB, OLB, STINAPA, SKAL, BONHATA, KVK, BIA, TELBO, WEB en SELIBON. De TCB fungeert als voorzitter van de stuurgroep, samen met een projectleider die de activiteiten rond Blue Destination aanstuurt, beheert en coördineert. Elke partner in deze stuurgroep is verantwoordelijk voor het vorm geven aan de doelstellingen van Blue Destination en het creëren van een identiteit die kan worden gevoeld, aangemoedigd en gepropageerd voor het gehele eiland. De Blue Destination-stuurgroep wil ook aan ‘lead by example’ doen, wat inhoudt dat de groep een pionier en een stimulans wil zijn voor duurzame initiatieven op ons eiland.

Nog een ander succes waar wij vandaag bij stil kunnen staan in het kader van de transformatie van Bonaire in een Blue Destination is de ondertekening van een MoU (memorandum of understanding) vorig jaar november 2019 tussen het Openbaar Lichaam Bonaire en de Stichting Green Destinations. De MoU omvat een certificatie programma waarmee vastgesteld kan worden in hoeverre Bonaire aan de voorwaarden voldoet om zichzelf een Blue Destination te kunnen noemen. De audit van dit certificatie programma werd toegewezen aan de Stichting Green Destinations om een pilot met de lokale bedrijven uit te voeren. De certificatie fungeert als criterium om gerichte maatregelen te kunnen nemen om de doelstellingen van duurzaamheid te kunnen realiseren. In het certificatie programma worden normen gedefinieerd die wereldwijd worden toegepast en deze werden vertaald naar de lokale situatie en de ambities van Bonaire. Als in de toekomst een organisatie of bedrijf als een ‘Blue’ bedrijf beschouwd wil worden op Bonaire, moet het dit certificatieproces doorlopen.

Hiernaast heeft Blue Destination in het afgelopen jaar meer aandacht besteed aan onze cultuur. Dit werd gedaan door middel van de twee campagnes ‘Show Me Your Blue’ tijdens het carnaval en ‘Wapa Challenge’ op de Dia di Rincon. Het doel van de campagne ‘Show Me Your Blue’ tijdens carnaval was om de carnavalvierders met waardevolle tips er bewust van te maken dat ons eiland schoongehouden moet worden en tevens hoe het gebruik van plastic te minimaliseren en de impact van afval tijdens ons carnaval. De acceptatie van deze campagne was groot en tijdens de optochten konden vele carnavalvierders gezien worden met hun herbruikbare beker en andere duurzame gadgets. Helaas heeft Bonaire vanwege de COVID-19 pandemie dit jaar Dia di Rincon niet zoals gewoonlijk kunnen vieren. Om deze viering toch dichter bij onze mensen te brengen, heeft de stuurgroep Blue Destination op Facebook een campagne in de stijl van een ‘challenge’ (uitdaging) bedacht, waarbij je opnames van jezelf kon maken terwijl je thuis de ‘simadan-dans’ (wapa) deed en deze daarna uploaden op Facebook. Bij het uploaden op Facebook moesten familie en vrienden getagd worden om hetzelfde te doen en zo kon de actie ‘viral’ worden en een digitale eenheid scheppen. Er kon deelname gezien worden van gedeputeerde Nina den Heyer, juffrouw Chemmy, Miss Tourism Bonaire 2019, de winnares van de Kanto Krioyo 2019 en nog vele anderen. Ook werd er een ‘frame’ gecreëerd voor een ‘profile picture’ op Facebook, waarmee iedereen vanaf 28 april 2020 hun ‘profile picture’ kon wijzigen in één met de kleuren van de vlag van Rincon en waarmee ze hun vrienden een gelukkige Dia di Rincon konden toewensen.

Tot slot kunnen wij terugkijken op nog een succesvol jaar! De Blue Destination-stuurgroep is blij met de reeds behaalde resultaten en is optimistisch met betrekking tot de toekomst van Bonaire als een eiland met een inclusieve gemeenschap en in balans met haar economie, cultuur en natuur voor wat betreft de collectieve vooruitgang en eenheid om vruchtbare doelen te bereiken voor ons eiland.

Share This
error: Content is protected !!