KRALENDIJK – Djaweps 16 di yüli, dos sospechoso a presentá den sala di korte na Boneiru. Ta trata di dos hòmber Dominikano di 65 i 39 aña (tata ku yu) sospechá di duna e konsumidó fiansa sin e pèrmit nesesario di e Outoridat di Merkado Finansiero (AFM).


Según deklarashon di e sospechosonan mes, nan tabata duna fiansa na personanan pa hopi aña kaba i pidi interés di entre 10 i 20%. Nan no tabata mira esaki komo un negoshi, pero mas bien nan tabata hasi esaki pa yuda hende. Nan tabata mantené un atministrashon di esaki den un schrift.
Lei ta dirigí riba protekshon di e konsumidó. Protekshon kontra di dunamentu di demasiado fiansa, kondishon i gastu nan inhustu, estafa i eskogo nan inkorekto òf mal informá. Dor di a aktuá sin pèrmit, e sospechosonan a krea e posibilidat di probechá di e situashon finansiero pèrta di otronan. Debí na nan situashon, nan no por a akudí na instansianan finansiero regular pa un fiansa i a hinka nan mes den un posishon vulnerabel. Hopi hende ku a hasi fiansa asta mester a fia mas plaka aserka pa por paga interés.


Islanan BES no a yega di konosé un kaso penal manera esun aki. E fenómeno aki ta wòrdu aseptá den e área aki pero esei no kier mèn ku e no ta kastigabel. Ministerio Públiko ta spera ku e manera ku a atende ku e kaso aki lo tin un efekto preventivo. Pa sigui protehá e konsumido, den futuro lo sigui persiguí e kasonan aki penalmente.

Hues a kondená ambos sospechoso na un kastigu di prisòn kondishonal di 3 luna ku un periodo di prueba di dos aña ku un kastigu di tarea di 80 ora pa e hòmber di 39 aña i 60 ora pa su tata. Tambe nan mester paga un but di USD 7.500 i USD 2.500.


STRAFFEN VOOR VERSTREKKEN VAN LENINGEN ZONDER VERGUNNING

KRALENDIJK – Op donderdag 16 juli stonden twee verdachten terecht in de rechtbank van Bonaire. Het betreft twee mannen van Dominicaanse afkomst van 65 en 39 jaar (vader en zoon) die verdacht worden van het aanbieden van leningen aan consumenten. Zij hadden hiervoor niet de benodigde vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Volgens verklaring van de verdachten zelf, verstrekten ze al jaren leningen aan personen en vroegen hier een maandelijkse rente voor van tussen de 10 en 20%. Verdachten zagen dit niet als een bedrijf maar als het helpen van mensen. De administratie van deze geldleningen werd in een schrift bijgehouden.

De wetgeving is gericht op bescherming van de consument. Bescherming tegen overkreditering, onredelijke voorwaarden, onredelijke kosten en oplichting en hen te behoeden voor foute of ongeïnformeerde keuzes. Door zonder vergunning te handelen hebben de verdachten bewust de mogelijkheid gecreëerd om te profiteren van de geldnood van anderen. Vanwege hun geldnood konden ze juist niet terecht bij reguliere instellingen voor een lening en kwamen ze terecht in een kwetsbare positie. Meerdere lening nemers moesten zelfs meermaals geld bij lenen om de hoge rentes te kunnen betalen.

Een strafzaak van dit soort is nog niet eerder voorgekomen op de BES. Het fenomeen als zodanig is in het gebied weliswaar algemeen geaccepteerd, maar daarmee niet minder strafbaar. Het Openbaar Ministerie hoopt dat de strafrechtelijke aanpak in deze zaak een preventieve werking heeft. Om de consument te blijven beschermen zal bij voorkomende gevallen opnieuw strafrechtelijk worden opgetreden.

De rechter heeft beide verdachten veroordeeld tot 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar en 80 uur werkstraf voor de 39-jarige verdachte en 60 uur voor zijn vader. Daarnaast moeten zij een geldboete betalen van respectievelijk USD 7.500 en USD 2.500.

Share This
error: Content is protected !!