KRALENDIJK – Di djaluna 10 di ougùstùs te ku djabièrnè 14 di ougùstùs 2020 e proyekto di hulandes i konta, Pienter in Taal Bonaire (breve Pienter), ta organisá un Summerschool pa e alumnonan di Pienter ku ta bai kuminsá skol sekundario. Esaki lo ta na e lokalidatnan di MBO Bonaire i Liseo Boneriano di Scholengemeenschap Bonaire (SGB) entre 8 or i 12 or di mainta. Pienter, un proyekto di Stichting Lezen en Schrijven Bonaire, a disidí esaki den koperashon ku e skolnan pa motibu ku durante corona skolnan a sera. Esaki a sòru pa retraso den e programa di lès di Pienter ku netamente sinku aña pasá a mira lus di dia k’e enkargo di skolnan pa duna lèsnan èkstra despues di skol di hulandes pa redusí retraso riba tereno di vokabulario, ortografia i gramátika.

Pienter Summerschool

E mayor, tutor i alumnonan korespondiente a haña un karta via skol promé ku fakansi grandi tokante esaki. Fuera di e impulso di idioma dje Summerschool akí, na e manera aki e alumnonan entre otro ta sera konosí trempan ku e lokalidat di SGB kaminda nan ta bai studia. Aparte di e programa interaktivo i prèt di Muiswerk di idioma i konta, e alumnonan aki tambe lo bai praktiká ku hulandes i konta via entre otro wega di buska pista, weganan online i offline, aktividatnan rekreativo, kompetenshanan, ètsétera. Djabièrnè 14 di ougùstùs Pienter Summerschool lo klousurá festivo na kada lokalidat. Interesadonan di Pienter ku di un òf otro manera no a haña karta por tuma kontakto ku e lider di proyekto di Pienter, Paul Ruijs, na (+599) 782 4569. Tambe por imeil na paulruijs@hotmail.com

E “normal nobo” di Pienter

Durante seramententu di skolnan na Boneiru, Pienter a organisá un akshon p’e alumnonan di Pienter ku un account di Muiswerk. Esaki tabata pa stimulá e grupo akí sigui independiente praktiká na kas tambe riba e programa online di hulandes i konta. Alabes algun dosente di Pienter a duna lès online na tur sorto di manera kreativo den e periodo aki. A pone 3 Muiswerk-account grátis disponibel pa komunidat tambe por a praktiká via e programa akí. Partisipantenan di Pienter ku a traha entre 15 di aprel i 15 di mei 2020 pa por lo ménos 480 ora riba Muiswerk, a haña un kariño práktiko òf pedagógiko. Esaki a varia di mangel ku’n skeir’i djente, artíkulo pa skol te papel desechabel pa limpia man. Rèimu 15 alumno a sobresalí i a bin na remarke p’un premio. Konsiderando diferente reto manera: sin un device òf akseso na internèt (propio), a introdusí tambe premionan di estímulo p’esnan ku a traha ménos ku 480 ora, a pesar di e retonan menshoná. Kada partisipante a haña aparte di un kariño un sertifikado di Pienter pa nan empeño ekstraordinario.

Relato anual awor tambe na papiamentu

Resientemente e relato anual 2019 di Stichting Lezen en Schrijven Bonaire, ku entre otro e proyekto di hulandes i konta Pienter in Taal Bonaire ta kai bou dje, tambe ta disponibel na papiamentu. Na ki maneranan tur e fundashon a traha e aña tra’i lomba na entre otro pa brinda ‘tur mucha na Boneiru un chèns riba un futuro alfabetisá’? Por lesa esaki i mas riba e website: www.stichtinglezenenschrijvenbonaire.org


VANAF 10 AUGUSTUS SUMMERSCHOOL VOOR PIENTER IN TAAL BONAIRE LEERLINGEN

KRALENDIJK – Van maandag 10 augustus tot en met vrijdag 14 augustus 2020 organiseert het taal- en rekenproject, Pienter in Taal Bonaire (kortweg Pienter), een Summerschool voor de leerlingen van Pienter die nu naar de brugklas gaan. Dit is op de locaties MBO Bonaire en Liseo Boneriano van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB) tussen 08:00 uur en 12:00 uur. Pienter, een project van Stichting Lezen en Schrijven Bonaire, besloot dit in samenwerking met de scholen vanwege de tijdelijke sluiting van de scholen door de corona. Dit heeft voor achterstand gezorgd in het Pienter lesprogramma dat juist vijf jaar terug het daglicht zag in opdracht van de scholen om extra lessen Nederlands na school te verzorgen om de achterstand in te lopen op het gebied van woordenschat, spelling en grammatica.

Pienter Summerschool

De desbetreffende ouders, verzorgers en leerlingen hebben vóór de grote schoolvakantie een brief hierover gekregen via school. Naast de taalboost van deze Summerschool kunnen op deze manier leerlingen ook nog vroegtijdig kennis maken met onder meer de SGB-locatie waar ze gaan studeren. Naast het al interactief en leuk taal- en rekenprogramma Muiswerk, zullen deze leerlingen ook met het Nederlands en rekenen oefenen via onder andere speurtocht, allerlei online en offline spelletjes, recreatieve activiteiten, wedstrijden, etcetera. Op vrijdag 14 augustus wordt de Pienter Summerschool feestelijk afgesloten per locatie. Belangstellenden van Pienter die op de een of andere manier geen brief hebben ontvangen kunnen contact opnemen met de projectleider van Pienter, Paul Ruijs, op (+599) 782 4569. Mailen kan ook naar: paulruijs@hotmail.com

Het “nieuw normaal” van Pienter

Tijdens de sluiting van de scholen op Bonaire, heeft Pienter een actie georganiseerd onder de leerlingen van Pienter die een Muiswerk-account hebben. Dit was om deze groep te stimuleren ook thuis zelfstandig te blijven oefenen met dit online taal- en rekenprogramma. Bovendien hebben een paar Pienter docenten op allerlei creatieve manieren enkele online lessen verzorgd in deze periode. Er werden ook drie Muiswerkaccounts gratis beschikbaar gesteld aan de samenleving om ook mee te oefenen. Pienter deelnemers die tussen 15 april en 15 mei 2020 minimaal 480 klokuren op Muiswerk hebben gewerkt, kregen een praktisch of pedagogisch aardigheidje. Dit varieerde van snoep met een tandenborstel, schoolartikeltjes tot handreinigingsdoekjes. Ruim 15 deelnemers waren uitblinkers en kwamen hiervoor in aanmerking. Gezien vele uitdagingen zoals: geen (eigen) device of internetverbinding hebben, zijn er ook aanmoedigingsprijzen geïntroduceerd voor degenen die minder dan de 480 klokuren gewerkt hebben, ondanks de genoemde uitdagingen. Iedere participant kreeg naast een aardigheidje een Pienter certificaat voor hun bijzondere inzet.

Jaarverslag nu ook in het Papiamentu

Sinds kort is het jaarverslag 2019 van de Stichting Lezen en Schrijven Bonaire, waaronder onder meer het taal- en rekenproject Pienter in Taal Bonaire valt, ook in het Papiamentu beschikbaar. Hoe heeft de stichting het afgelopen jaar gewerkt om onder meer ‘alle kinderen op Bonaire een kans’ aan te bieden ‘op een geletterde toekomst’? U kunt dit en nog meer lezen op de website: www.stichtinglezenenschrijvenbonaire.org

Share This
error: Content is protected !!