KRALENDIJK – Dia 10 di sèptèmber un delegashon di hóben entre 13 i 18 aña ta entregá nan konseho húbenil na gobièrnu na Boneiru, Sint Eustatius i Saba. Fin di ougùstùs e hóbennan a formulá nan konsehonan komo parti di e proyekto di UNICEF ‘Mi Mundu Nobo’. Ademas di diputado/representante lokal di Entidat Públiko e konseho ta dirigí tambe na gobièrnu na Den Haag.

Konseho pa kada isla
E hóbennan a ekspresá nan mes tokante di e pregunta: kiko ta importante pa mi despues di e krisis di Corona? Riba kua temanan gobièrnu lo mester kuminsá traha? Number 1 serka e hóbennan boneriano ta: partisipashon, pues nan ke tin bos den diferente asuntu ku ta regardá nan direktamente manera artíkulo di skol mas barata i transporte públiko pagabel. Tambe e hóbennan ta pidi atenshon pa nan salú mental i tin demanda pa profeshonalnan ku por guia nan den esaki.

Na Sint Eustatius énfasis ta riba bon skol online ku material útil (konekshon di internèt i lèptòp) i dosentenan spesial entrená pa esaki. E hóbennan di Saba ta indiká di ta haña aktividatnan deportivo profeshonal  importante. Por ehèmpel basketbòl, futbòl i vòlibòl, ku guia di entrenadó deportivo profeshonal. Suministro di awa i koriente pagabel tambe ta aparesé riba e lista di deseo di e hóbennan di Saba.

Entrega
Ta hasi un kolekshon di e konsehonan i ta hasi entrega ofisial na representantenan di gobièrnu lokal di Boneiru, Sint Eustatius i Saba. Esei ta tuma lugá di 10 di sèptèmber, e dia ku tambe ta kompartí e konsehonan for di Hulanda Karibense ku Sekretario di Estado Raymond Knops (BZK) na Den Haag. Ta agregá e konsehonan di Boneiru, Saba i Sint Eustatius na e konsehonan di e hóbennan di Hulanda ku tambe a traha riba e proyekto Mi Mundu Noboaki. Na Den Haag Minister Hugo de Jonge (VWS) ta risibí tur e konsehonan.

Partisipashon di mucha/hóben
E proyekto Mi Mundu Nobo na Hulanda Karibense ta forma parti di e Programa di Derecho di Mucha Hulanda Karibense di UNICEF, finansiá pa Ministerio di Asuntunan Interno i Relashon di Reino. Na novèmber ta sigui un kòmbersashon entre e gobièrnunan lokal i Sekretario di Estado Knops. E hóbennan lo prepará nan mes pa e kòmbersashonnan aki mediante partisipashon na lobbytraining, entrenamentu di debate i seshonnan di práktika di debate ku hóbennan di otro isla.


‘JONGERENOVERHANDIGEN HUN ADVIES AAN DE OVERHEID’

KRALENDIJK – Een delegatie van jongeren tussen de 13 en 18 jaar overhandigen op 10 september hun jongeren advies aan de overheid in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De jongeren hebben eind augustus hun adviezen geformuleerd als onderdeel van het UNICEF project ‘Mijn Nieuwe Wereld’. Behalve aan de lokale Gedeputeerde/vertegenwoordiger van het Openbaar Lichaam is het advies ook gericht aan de regering in Den Haag.

Adviezen per eiland
De jongeren hebben zich uitgesproken over de vraag: wat is voor mij belangrijk na de Corona crisis? Met welke thema’s zou de overheid aan de slag moeten? Op nummer 1 staat bij de Bonairiaanse jongeren: participatie, dus ze willen een stem hebben bij diverse zaken die hen direct aangaan zoals goedkopere schoolspullen en betaalbaar openbaar vervoer.  Ook vragen de jongeren aandacht voor hun mentale gezondheid en is er vraag naar professionals die hen hierin begeleiden.

In Sint Eustatius ligt de nadruk op goede online school met bruikbaar materiaal (internetverbinding en laptops) en docenten die speciaal hiervoor getraind zijn. De Sabaanse jongeren geven aan professionele sportactiviteiten belangrijk te vinden. Bijvoorbeeld basketbal, voetbal en volleybal, begeleid door professionele sporttrainers. Een betaalbare water- en electriciteitsvoorziening staat ook op de verlanglijst van de jongeren in Saba.

Overhandiging
De adviezen worden gebundeld en officieel overhandigd aan vertegenwoordigers van de lokale overheid van Bonaire, SintEustatius en Saba. Dat gebeurt op 10 september, de dag dat de adviezen uit Caribisch Nederland ook gedeeld worden met Staatssecretaris Raymond Knops (BZK) in Den Haag. De adviezen uit Bonaire, Saba en Sint Eustatius worden gevoegd bij de adviezen van de jongeren uit Nederland die ook gewerkt hebben aan dit Mijn Nieuwe Wereld project. Minister Hugo de Jonge (VWS) neemt in Den Haag alle adviezen in ontvangst.

Kinder/Jongerenparticipatie
Het Mijn Nieuwe Wereldproject in Caribisch Nederland maakt deel uit van het UNICEF Caribisch Nederland Kinderrechten Programma, gefinancierd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In november volgt een gesprek tussen de jongeren en de lokale overheden en met Staatssecretaris Knops. De jongeren zullen zich op deze gesprekken voorbereiden door deel te nemen aan debat- en lobbytrainingen en debatoefensessies met jongeren van andere eilanden.

Share This
error: Content is protected !!