Kralendijk – Durante un bishita di trabou na servisio di Agrikultura, Krio di bestia i Peska (LVV) diputado James Kroon a haña informashon tokante e plantashon grandi ku tin aktualmente di ‘buffelgras’ einan.

Lider di e proyekto di LVV Maurice Adriaens, a splika ku nan meta ta aworakí pa promové plantamentu di ‘buffelgras’ serka kunukeronan. E tipo di yerba aki ta fásil pa planta i ta keda bon durante temporada di sekura. Na e momentunan aki Boneiru ta den temporada di yobida i ta bon pa planta e ‘buffelgras’. Asina ta evitá ku tin ku importá yerba na kantidat grandi. Trahadónan di LVV ku yudansa di un trèktòr ta pasa kita e yerba i mara esaki na bulto.

Banda di ‘buffelgras’ Adriaens a mustra diputado Kroon tambe maishi di 6 siman. Esaki ta un maishi mas haltu ku esun konosí komo maishi chikí òf maishi krioyo. Despues ku kita tapushi di e maishi aki e kunukero por usa e loke sobra komo kuminda pa su bestianan.

Diputado Kroon, mirando ku ta temporada di yobida, ta hasi un yamada na nos kunukeronan pa plama simia den kunuku. Áwaseru mes lo hasi e sobrá trabou pa yega na kosecha di ‘buffelgras’. Diputado ta enfatisá ku esaki ta baha gastu di e kunukero ya ku e no tin mester di kumpra bulto di yerba pa su bestianan durante sekura.

Maurice Adriaens a entregá diputado Kroon tambe algun produkto ku trahadónan di LVV a kosechá. Ta trata aki di yambo, pampuna i bonchi largu.


LVV STIMULEERT LANDBOUWERS OM BUFFELGRAS TE PLANTEN

Kralendijk – Tijdens een werkbezoek aan de dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft gedeputeerde James Kroon informatie gekregen over de enorme aanplant van buffelgras.

Projectleider van LVV Maurice Adriaens, vertelde dat het belangrijkste doel hiervan is om het planten van buffelgras bij de landbouwers aan te moedigen. Dit soort gras is gemakkelijk om te planten en blijft goed tijdens periodes van droogte. Nu wij in de regentijd zitten is het goed om het te verbouwen om zodoende te voorkomen dat er grote hoeveelheden gras ingevoerd moeten worden. Met behulp van een tractor maaien medewerkers van de LVV het gras dat tot grote balen samengebonden wordt.

Naast buffelgras heeft Adriaens ook de zogenaamde ‘6-weken-maïs’ aan gedeputeerde Kroon laten zien. Deze maïssoort wordt hoger dan wat wij kennen als sorghum oftewel ‘kleine maïs’. Na de aar met maïs verwijderd te hebben, kan de landbouwer de rest van de plant gebruiken als veevoer voor zijn dieren.

Gedeputeerde Kroon roept landbouwers op, nu wij in de regentijd zitten, om buffelgraszaad te zaaien op hun terrein. De regen zal de rest van het werk doen om tot een buffelgrasoogst te komen. De gedeputeerde benadrukte dat hierdoor de kosten van de landbouwers omlaag gaat omdat zij dan geen balen met stro voor hun dieren hoeven te kopen in tijden van droogte.

Aan het eind van het bezoek heeft Adriaens gedeputeerde Kroon enkele producten overhandigd die de medewerkers van de LVV hebben geoogst, Het ging om okra, pompoen en kousenband.

Share This
error: Content is protected !!