KRALENDIJK – Kámara di Komèrsio Boneiru a tene un enkuesta representativo bou di empresarionan tokante e impakto aktual di COVID-19 i e efekto di e medidanan di sosten riba nos empresanan. E resultadonan mas importante ta ku e pèrdida di benta ku a vèrwagt di e 256 empresanan ku a partisipá na e enkuesta ta berdaderamente hopi grandi, ku mas ku $ 10.000.000,– na pèrdida di benta i ku e impakto riba nos empresanan ta grandi te demasiado grandi. 29% di e empresarionan ta teme pa sobrebibensia di nan empresa. 69% di e empresanan na Boneiru ta hasi uso di e areglonan ku e ministerionan a bini kuné pa absorbá pèrdida di benta i kubri gastunan fiho, entre otro gastu di salario. Uso di protokòl (59%) i adaptashon den e modelo empresarial ta posibel solushonnan pa hasimentu di negoshi den e sirkumstansianan nobo. Finalmente empresarionan ta di opinion ku idealmente turistanan ku ta bishitá nos isla, solamente ku un tèst di PCR negativo mester por drenta Boneiru; 78% di e empresarionan ta di opinion ku esaki lo ta un bon medida.

Direktiva i gerensia di Kámara di Komèrsio a keda impreshoná pa resultado di e enkuesta: ‘E sifranan ta impaktante i impreshonante. Entre tantu ya kaba a hasi uso di nan pa na un manera argumentá duna konseho na ministerionan na Hulanda i Entidat Públiko Boneiru. Entre otro e sifranan ta indiká ku mester hasi lo máksimo pa mas rápido posibel, pero na un manera responsabel si, yega na un ‘kódigo hel’ pa Boneiru na interes di nos poblashon i Boneiru su empresarionan’.

Hopi empresario ku un Kompania Privá (BV) a yena e enkuesta. Kompará ku Hulanda Oropeo na Boneiru tin relativamente hopi Kompania Anónimo òf Privá ku un kantidat chikitu di empleado. E enkuesta aki ta den liña ku, i un reflekshon di e repartishon ku tin den Registro Komersial di Kámara di Komèrsio pa loke ta trata e kantidat total di registrashon aktivo. Turismo ta e sektor mas grandi den ekonomia di Boneiru i ku esei den e kontestanan di e enkuesta tambe. Den e investigashon di Ofisina Sentral di Estadístika (CBS) ‘Trends in the Caribbean Netherlands 2019’ e partisipashon di turismo ta na mas òf ménos 38,4%. Den e enkuesta ku 42% esaki ta algu mas tantu.

Kámara di Komèrsio a yuda empresarionan èkstra pa medio di hasi esfuerso pa mihó areglonan (entre otro un areglo adaptá pa empresarionan ku gastunan fiho ménos haltu) i pa medio di habrimentu di un lokèt di sosten. For di su apertura e lokét aki a kontestá mas ku 1000 pregunta i te ainda ta aktivo. Empresarionan ta prinsipalmente satisfecho (82%) tokante e lokèt. Pa loke ta trata kontinuashon di e krísis, empresarionan na promé lugá ta vèrwagt ku Kámara di Komèrsio ta asumí un ròl komo un representante ku ta atendé ku nan interesnan, tantu lokalmente komo nashonalmente, i komo dunadó di informashon.

Empresanan ku a partisipá na e enkuesta aktivamente ta risibí resultadonan di e enkuesta. Gustosamente Kámara di Komèrsio ke gradisí e empresarionan ku a tuma molèster pa yena e enkuesta. Naturalmente por haña e rapòrt riba wèpsait di Kámara di Komèrsio: www.kvkbonaire.com.


UITKOMSTEN COVID-ENQUETE KVK

KRALENDIJK – De Kamer van Koophandel Bonaire heeft een representatieve enquête gehouden onder ondernemers over de actuele impact van COVID-19 en het effect van de steunmaatregelen op de ondernemingen. Belangrijkste uitkomsten zijn dat de verwachtte derving van omzet van de 256 bedrijven die mee hebben gedaan aan de enquête echt aanzienlijk is, met meer dan $ 10,000,000 aan omzetderving en dat de impact op de ondernemingen groot tot zeer groot is. 29% van de ondernemers vreest voor het voortbestaan van hun bedrijf. 69% van de ondernemingen op Bonaire maakt gebruik van de regelingen die door de ministeries in het leven zijn geroepen om omzetverlies op te vangen en vaste kosten, waaronder loonkosten, te dekken. Het gebruik van protocollen (59%) en aanpassingen in het businessmodel zijn mogelijke oplossingen voor het ondernemen in de nieuwe omstandigheden. Tenslotte zijn ondernemers van mening dat inkomende toeristen eigenlijk alleen met een negatieve PCR-test Bonaire mogen binnenkomen; 78% van de ondernemers is van mening is dat dit een goede maatregel zou zijn.

Het bestuur en de directie van de Kamer van Koophandel is onder de indruk van de uitkomsten van de enquête: “De cijfers zijn confronterend en indrukwekkend. Ze zijn inmiddels al gebruikt om onderbouwd te adviseren naar de ministeries in Nederland en het Openbaar Lichaam Bonaire. De cijfers geven onder andere aan dat alles-op-alles moet worden gezet om zo snel mogelijk, maar wel op verantwoorde manier, naar “code geel” voor Bonaire te komen in het belang van de bevolking en de ondernemers van Bonaire”.

De enquête is ingevuld door veel ondernemers met een BV. Ten opzichte van Europees Nederland zijn er op Bonaire relatief veel vennootschappen met een gering aantal werknemers. Deze enquête is in lijn met- en een afspiegeling van de verdeling die ook in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel zit voor wat betreft het totaal aantal actieve registraties. Het toerisme is de grootste sector binnen de economie van Bonaire en daarmee ook in de enquête-antwoorden. In het onderzoek van het CBS “Trends in de Caribbean Netherlands 2019” ligt het aandeel toerisme op ca. 38,4%. In de enquête ligt dat met 42% iets hoger.

De Kamer van Koophandel heeft ondernemers extra geholpen door zich in te zetten voor betere regelingen (onder andere een aangepaste regeling voor ondernemers met minder hoge vaste lasten) en door de opening van een steunloket. Dit loket heeft meer dan duizend vragen beantwoord sinds de opening en is nog steeds actief. Ondernemers zijn overwegend tevreden (82%) over het loket. Voor het vervolg van de crisis verwachten ondernemers van de Kamer van Koophandel voornamelijk een rol als belangenbehartiger, zowel lokaal als nationaal, en als informatieverstrekker.

Bedrijven die mee hebben gedaan aan de enquête krijgen de resultaten actief toegestuurd. De Kamer van Koophandel wil de ondernemers die de moeite hebben genomen om de enquête in te vullen van harte bedanken. Uiteraard is het rapport terug te vinden op de site van de Kamer van Koophandel: www.kvkbonaire.com.

Share This
error: Content is protected !!