KRALENDIJK – Ya pa basta tempu kaba tin dos página di Facebook aktivo na Boneiru bou di e nòmbernan falsu di ‘Wim van Huizen’ i ‘Wim sin Kas’.

Riba e paginanan aki regularmente ta pone mensahenan ku kontenido ku ta instigá, menasá i/òf insultá. Tambe, tin biaha e reakshonnan riba e mensahenan ta intimidá i/òf ta ofensivo. E mensahe/reakshonnan aki ta dirigí kontra di tantu e empleadonan públiko komo siudadanonan i ta kousando intrankilidat sosial. Mas i mas tin pregunta dikon e paginanan aki ta den “aire” ainda.

Pa e motibu aki, e triángulo ku ta konsistí di fiskal mayó, hefe di kuerpo polisial i gezaghèber a disidí di saka un mensahe konhunto pa trese mas klaridat.

Libertat di ekspreshon ta hopi importante pa nos demokrasia. Pero libertat di ekspreshon no ta sin límite! Libertat di ekspreshon no ta un karta liber pa instigá, menasa i difamashon ni insulto. Ora menasá un persona e ta drenta den un angustia. Un insulto ta daña un persona su bon nòmber i su honor. Instigamentu por trese órden públiko den peliger. Esakinan ta echonan kastigabel, ku ta pará den Kódigo Penal BES.

Ministerio Públiko (OM) a determiná ku vários di e mensahe i reakshonnan riba Facebook ta echonan kastigabel. Pa e motibu aki, KPCN i OM a kuminsá un investigashon pa averiguá ken ta esnan ku ta pone e mensahenan òf ta reakshoná riba esakinan. E investigashon ta den un estado avansá. A base di denunsiánan ku a hasi na KPCN lo bai skucha e personanan aki komo sospechoso i persiguí di forma penal kaminda ta posibel.

Si bo tin mas informashon tokante di e página nan di Facebook aki, por mèldu na KPCN via 717-8000 òf via e number di tep anónimo 717-7251.

Triángulo di Boneiru ta di opinion ku uso di sierto palabra ta pasa frontera penal i sosial. Uso di un kuenta falsu no ta para den kaminda di persekushon penal. Reakshoná riba mensahenan publiká tambe por tin konsekuensia penal.


“DRIEHOEK” WIL INTIMIDATIE EN BEDREIGING VIA SOCIALE MEDIA BESTRIJDEN

KRALENDIJK – Al lange tijd zijn er twee Facebook-sites actief op Bonaire onder de fake-namen Wim van Huizen en Wim sin Kas.

Op deze sites worden regelmatig berichten gezet met een opruiende, bedreigende en/of beledigende inhoud. Ook reacties op die berichten zijn soms intimiderend en/of beledigend. De berichten/reacties richten zich zowel tegen ambtenaren als tegen burgers en veroorzaken een groeiende maatschappelijke onrust. Er worden ook steeds vaker vragen gesteld waarom deze sites nog niet “uit de lucht zijn”.

De “driehoek” van de hoofdofficier van Justitie, de korpschef en de gezaghebber heeft daarom gemeend gezamenlijk te berichten om hierin duidelijkheid te verschaffen. De vrijheid van meningsuiting is heel belangrijk in een democratie. Maar de vrijheid van meningsuiting is niet onbeperkt! De vrijheid van meningsuiting is géén vrijbrief voor opruiing, bedreiging en smaad/belediging. Door iemand te bedreigen wordt hem angst aangejaagd. Een belediging tast iemands eer en goede naam aan. Door opruiing komt de openbare orde in gevaar. Dit zijn strafbare feiten, die in het Wetboek van Strafrecht BES staan.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft inmiddels vastgesteld geconcludeerd dat meerdere van de berichten en reacties op die Facebook-sites strafrechtelijke feiten zijn. Het KPCN en OM zijn daarom een onderzoek begonnen om uit te zoeken wie degenen zijn die die berichten plaatsen of er op reageren. Het onderzoek is al in een gevorderd stadium. Op grond van reeds bij KPCN gedane aangiften zullen de plaatsers/faciliteerders en/of reageerders van deze berichten als verdachte worden gehoord en zoveel mogelijk strafrechtelijk vervolgd worden.

Mocht er iemand nadere informatie over deze FB-sites hebben dan kan hij/zij dat melden bij KPCN via 717-8000 of de anonieme tip lijn 717-7251.

De “driehoek” is van oordeel dat bepaalde bewoordingen de strafrechtelijke en maatschappelijke grenzen overschrijden. Het gebruiken van een fake-account staat niet in de weg aan strafrechtelijke vervolging. Ook het reageren op geplaatste berichten kan dus strafrechtelijke gevolgen hebben.

Share This
error: Content is protected !!