KRALENDIJK – Tabata un momentu di hopi orguyo pa Michael LaFortune, fundadó di ‘A Plastic Free Bonaire – APFB’ durante desvelo di e promé instalashon di separashon di shushi, situá na Waf Chicu Mercelina na Playa.

E unidat ta e promé di ocho ku nan ta bai pone na kosta, for di bich di Chachacha te na Playa Lechi. Carolyn Caporusso, miembro di direktiva di APFB, a bisa ku nos tur tin un responsabilidat pa prevení shushi tirá abou tur kaminda na Boneiru. Prinsipalmente pasobra ta un menasa pa nos refnan i nos bida bou di laman asina presioso. Diputado James Kroon a suprayá importansia di e proyekto pa realisá e meta general di un Boneiru mas limpi.

A Plastic Free Bonaire a gradisí spònsernan manera Budget Marine, Kooyman, Sunbelt Realty i Dive Friends Bonaire i e otro partnernan Selibon i Direktorado di Planifikashon i Desaroyo pa e echo ku nan a hunga un ròl importante den realisashon i ehekushon di e proyekto. Diariamente Selibon ta sòru pa hasi e bakinan di shushi bashí.

Durante un luna ta tèst e unidat aktual pa wak si mester hasi mehorashon. E unidat ta ofresé baki apart pa kolektá bòter di glas, plèstik i otro tipo di shushi. Entre tantu habitantenan i turistanan na Boneiru por kustumá ku e echo ku separashon di shushi na Boneiru ta birando mas i mas importante. E aspirashon pa yega na un ekonomia sirkular pa medio di reusá produktonan di desperdisio na Boneiru, finalmente por kondusí na mas aktividat empresarial i mas empleo na Boneiru.


ONTHULLING VAN DE EERSTE UNIT VOOR AFVALSCHEIDING AAN ZEE

KRALENDIJK – Het was een bijzonder moment van trots voor Michael LaFortune, oprichter van A Plastic Free Bonaire (APFB) tijdens de onthulling van de eerste afvalscheidingsinstallatie, gelegen aan de Noordpier in Kralendijk.

De unit is de eerste van acht die langs de kust worden geplaatst, van het strand van Chachacha tot aan Playa Lechi. Carolyn Caporusso, bestuurslid van APFB, zei dat we allemaal een verantwoordelijkheid hebben om zwerfafval op Bonaire te voorkomen. Vooral omdat het onze riffen en de kostbare onderwaterwereld kan bedreigen. Gedeputeerde James Kroon benadrukte het belang van het project voor het bereiken van de algemene doelstelling van een schoner Bonaire.

A Plastic Free Bonaire bedankte sponsors als Budget Marine, Kooyman, Sunbelt Realty en Dive Friends Bonaire, en andere partners Selibon en DRO (Directie Ruimte en Ontwikkeling) voor het spelen van een belangrijke rol bij de realisatie en uitvoering van het project. Selibon zorgt dagelijks voor het leegmaken van de afvalbakken.

De huidige unit wordt een maand lang getest om te zien of er verbeteringen nodig zijn. De unit biedt aparte inzamelbakken voor glazen flessen, plastic en ander afval. Inmiddels kunnen inwoners en toeristen op Bonaire wennen aan het feit dat afvalscheiding voor Bonaire steeds belangrijker wordt. Streven naar een circulaire economie door hergebruik van afvalproducten op Bonaire, kan uiteindelijk leiden tot meer bedrijvigheid en werkgelegenheid op Bonaire.

Share This
error: Content is protected !!