Kralendijk – Gezaghèber Edison Rijna a risibí e rapòrtnan ku resultado di investigashonnan ku a hasi riba posibel iregularidat den Bonaire Holding Maatschappij (BHM). E iregularidatnan ta pará tambe den e dokumento di traspaso di e èks direktor di BHM. A haña rapòrtnan ku e resultado di e investigashonnan i ta trata esakinan e siman aki den Konseho Insular.

Gezaghèber Rijna a laga hasi investigashon despues ku fin di mei 2020 el a haña e dokumento di traspaso di e èks direktor di BHM. Den e dokumento ta menshoná kasonan ku Gezaghèber a mira komo señal di violashon di integridat. P’esei e a laga hasi investigashon riba diferente punto. Esaki ta parti di un desaroyo mas amplio kaminda integridat di Kolegio Ehekutivo ta haña mas atenshon.

Despues ku a reuní djaluna ku e presidio di Konseho Insular, Gezaghèber Rijna a disidí pa yama un reunion públiko ku Konseho Insular riba djaweps 12 di novèmber 2020 pa seis’or di atardi. E punto di agènda ta e resultado di e investigashon. Pa e konsehalnan por prepará nan mes bon, Gezaghèber Rijna a disidí pa pone tur e dokumentonan relatá na e investigashon disponibel pa e konsehalnan por tira un bista den dje.

Mirando e interes general pa tin transparensia den gobernashon, Gezaghèber Rijna a disidí pa publiká un resúmen di e investigashonnan. Den e resúmen tin e konklushonnan prinsipal. Riba e resúmen aki tin un embargo. Esaki ta nifiká ku no ta permití pa publiká nada for di dje. E embargo ta konta te ku ora e reunion di Konseho Insular kuminsá.

E embargo riba e resúmen di e investigashon ta, pa ta sigur ku e proseso demokrátiko ta kana sigun regla. E diskushon tokante e kontenido di e rapòrtnan mester tuma lugá promé na e sitio adekuá, esta durante e reunion públiko den Konseho Insular i no promé ku esei. Esaki ta di sumo importansia, sigur si e tópiko ta integridat di mandatarionan.


GEZAGHEBBER KRIJGT RAPPORTEN OVER ONDERZOEK INTEGRITEITSCHENDING

Kralendijk – Gezaghebber Edison Rijna heeft de uitkomsten ontvangen van onderzoeken naar mogelijke misstanden binnen Bonaire Holding Maatschappij (BHM). Die misstanden zijn gemeld in het ‘overdrachtsdossier’ van de voormalige directeur van BHM. De resultaten van deze onderzoeken zijn nu ontvangen en worden deze week nog besproken in de Eilandsraad.

De Gezaghebber heeft onderzoek laten doen nadat hij eind mei 2020 een “overdrachtsdossier” van de toenmalige directeur van BHM kreeg. In het dossier stonden zaken die door de Gezaghebber werden gezien als een teken van mogelijke integriteitsschendingen. Daarom heeft hij op verschillende punten onderzoek laten uitvoeren. Dit is onderdeel van een bredere ontwikkeling waarbij integriteit van het eilandsbestuur steeds meer aandacht krijgt.

Na maandagavond het presidium van de eilandsraad te hebben gehoord, heeft de Gezaghebber besloten de eilandsraad op te roepen voor een openbare raadsvergadering op donderdag 12 november 2020 om 18.00 uur. Agendapunt is het onderzoeksverslag. Om de leden van de eilandsraad in de gelegenheid te stellen zich goed voor te bereiden, heeft de Gezaghebber de onderzoek documenten, waaronder het rapport van BING, vertrouwelijk ter inzage aangeboden.

Gezien het publieke belang van transparant openbaar van bestuur en de verantwoording daarover, heeft de Gezaghebber ook besloten het verslag van het onderzoek integraal openbaar te maken. Daarin staan de samenvattingen van de belangrijkste bevindingen en conclusies. Op dit verslag van onderzoek is een embargo gelegd. Dit betekent dat niets hierover naar buiten mag komen. Dit embargo geldt totdat de aanvang van vergadering van de eilandsraad.

Het embargo op het verslag van onderzoek is er om zeker van te zijn dat het democratisch proces volgens de regels verloopt. Discussie over de punten in het verslag wordt zo op de juiste plek gevoerd, namelijk tijdens het openbare debat in de Eilandsraad. En niet vooraf. Dit is van het grootste belang, zeker als integriteit van bestuur het onderwerp is.

Share This
error: Content is protected !!