Kralendijk – Riba 15 di yanüari Korte Komun di Hustisia di Aruba, Kòrsou, St. Maarten, Boneiru, Statia i Saba a dikta sentensia den e kaso di Saliña di Vlijt.

Na desèmber 2016 Entidat Públiko Bonaire a otorgá Harbour Village Development un pèrmit di naturalesa, un pèrmit di konstrukshon i un pèrmit pa krea dam, isla i un sistema pa kontrolá nivel di awa den e saliña. STINAPA a ekspresá su preokupashon ku a hasi tiki estudio di e impaktonan ku e proyekto akí lo tin riba medio ambiente i a kuestioná e desishon pa keda sin hasi un evaluashon di impakto riba medio ambiente (MER). Na ougùstùs 2019 korte a anulá tur e pèrmitnan: esun di naturalesa pa motibu ku no tabatin un evaluashon di impakto riba medio ambiente i esun di konstrukshon i pa krea artefakto pa rason di e relashon ku e pèrmit di naturalesa.

Entidat Públiko Bonaire i Harbour Village Development tur dos a apelá e sentensia. Korte di Apelashon a mantené e anulashon di e pèrmit di naturalesa, pero a dikta ku e pèrmit di konstrukshon i pa krea artefakto tin nan propio areglo legal i ku no mester a anulá e pèrmitnan akí.

Konsiderando tur e puntonan nos por mira esaki komo un resultado importante pa konservashon di Parke Nashonal Boneiru. Korte di Apelashon a konfirmá atrobe ku un evaluashon di impakto riba medio ambiente ta nesesario pa plannan di konstrukshon ku ta afektá nos ekosistemanan frágil na kosta. Sin un pèrmit di naturalesa no por kontinuá ku aktividat di konstrukshon den e saliña.

STINAPA ta sinti un alivio ku e sentensia di korte i ta mira dilanti pa traha huntu ku Entidat Públiko Bonaire i Harbour Village Development pa konservá e beyesa natural di nos isla.

Lenk pa e veredikto kompletu:

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:OGHACMB:2021:8

UITSPRAAK VAN DE RECHTER OVER SALIÑA DI VLIJT

Kralendijk – Op 15 januari 2021 maakte het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba haar uitspraak bekend in de zaak Saliña di Vlijt.

In december 2016 heeft het Openbaar Lichaam Bonaire een natuurvergunning, een bouwvergunning en een aanlegvergunning verleend aan het Harbour Village Development voor de aanleg van dammen, eilanden en een riprap (stuw) in de saliña. STINAPA liet toen haar bezorgdheid blijken dat de effecten op het milieu slecht onderzocht waren, en om vooruit te lopen op een Milieu Effect

Rapportage (MER). In augustus 2019 heeft de rechtbank alle vergunningen nietig verklaard: de natuurvergunning vanwege het ontbreken van een MER, en de bouw- en aanlegvergunning vanwege de relatie tot natuurvergunning.

Het Openbaar Lichaam Bonaire en het Harbour Village Development hebben beiden tegen deze uitspraak geappelleerd. Het Hof van Hoger Beroep hield de nietigverklaring van de natuurvergunning in stand, maar was van mening dat de bouwvergunning en de aanlegvergunning een eigen wet en regelgeving hebben en dat deze vergunningen niet vernietigd hadden moeten worden.

Alles bij elkaar beschouwd kan deze uitspraak een belangrijke uitkomst gezien worden voor het behoud van Bonaire National Marine Park. Het Hof van Hoger Beroep heeft opnieuw bevestigd dat een Milieu Effect Rapportage nodig is voor constructie plannen die invloed hebben op onze fragiele ecosystemen aan de kust. Zonder een natuurvergunning kunnen bouwactiviteiten in de saliña geen doorgang vinden.

STINAPA is opgelucht met deze uitspraak, en kijkt vooruit op samenwerking met het Openbaar Lichaam Bonaire en Harbour Village Development om de schoonheid van ons eiland te behouden.

Link naar de volledige uitspraak:

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:OGHACMB:2021:8


COURT RULING ON SALIÑA DI VLIJT

Kralendijk – On January 15th 2021 the Joint Court of Justice of Aruba, Curacao, St. Maarten, Bonaire, St. Eustatius and Saba ruled in the Saliña di Vlijt case.

In December 2016 the Public Entity of Bonaire granted a nature permit, a construction permit and a building permit to Harbour Village Development to create dams, islands and a embankment in the saliña. STINAPA expressed concern that the environmental impacts of this project were poorly identified, and questioned the decision to forego an environmental impact assessment. In August 2019 the court annulled all permits: the nature permit for the reason that an environmental impact assessment was absent, and the building and construction permit because of the connectivity with the nature permit.

The Public Entity of Bonaire and Harbour Village Development subsequently appealed this decision. The Court of Appeal upheld the annulment of the nature permit, but judged that the construction permit and building permit have their own legal framework and that these permits should not have been annulled.

All things considered this an important outcome for the conservation of the Bonaire National Marine Park. The Court of Appeal reaffirmed that an environmental impact assessment is required for construction efforts that affect our fragile coastal ecosystems. Without a nature permit construction activity in the saliña cannot proceed.

STINAPA is relieved with this court ruling, and is looking forward to work with the Public Entity of Bonaire and Harbour Village Development to preserve the natural beauty of our island.

Link to full verdict:

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:OGHACMB:2021:8

Share This
error: Content is protected !!