WILLEMSTAD – Riba e fecha 1 di febrüari 2021, Wardakosta a selebrá su di 25 aniversario. Durante un seremonia simpel, pa motibu di e medidanan di COVID-19, a konmemorá e hecho akí huntu ku personal di Wardakosta i un grupo chikitu di invitado na e puntonan di sosten di Wardakosta na Kòrsou, Aruba, St. Maarten i na Hato. E Direktor di Wardakosta, Frank Boots a duna un spich durante di e seremonia kaminda e la reflehá bèk riba e historia di e organisashon, e futuro di e organisashon i tambe su apresio pa e trahadónan di e organisashon úniko akí den Karibe.

Na aña 1993 a start ku e idea pa un Wardakosta den Karibe kaminda a pone e promé ‘piedranan’ pa por kuminsá forma e organisashon. A dura te ku dezèmber 1995, na momento ku a firma e ‘Voorlopige regeling van de instelling van de Kustwacht’ kual tabata e dokumento ofisial promé ku e ‘Rijkswet Kustwacht’ ku ta vigente aktualmente. E fecha ofisial ku finalmente a establesé e organisashon ku tabata yama na e momento ei ’de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba’ a bira 1 febrüari 1996. E ‘Rijksministerraad’ na Hulanda a bai di akuerdo na 1995 pa integrá e unidatnan di Defensa i pone nan na disposishon di Wardakosta. Te ku awe e unidatnan di Defensa i personal di Defensa ta integrá den e organisashon. E personal di Defensa ta traha konhuntamente ku e personal lokal kualnan ta personal sivil huntu ku e propio unidatnan di Wardakosta. Apesar di e diferenshanan den e organisashon, Wardakosta ta funshoná komo un organisashon i ta aktua komo un organisashon hudisial riba e islanan.

E aña akí, e aña di e 25 aniversario ta marka e komienso di un era nobo pa e organisashon di Wardakosta. Un aña ku kambionan intensivo ku lo nifiká un kresementu pa e organisashon kual lo ser realisá danki na e sosten finansiero di Hulanda. Komo tal, Wardakosta lo por funshoná mas efisiente pa huntu ku su partnernan den e kadena hudisial protehá e frontera di e islanan.

Na final di e spich di e Direktor di Wardakosta, kual a ser transmití via di un ‘livestream’ pa e puntonan di sosten, tabata momento pa kòrta e bolo di e 25 aniversario di Wardakosta. E personal i e grupo chikitu di invitado presente por a gosa di un pida bolo i un bebida pa selebrá e dia memorabel aki. Henter aña 2021 lo ta un aña festivo pa e organisashon, teniendo kuenta ku e medidanan vigente di COVID-19, den kual lo selebrá ku tur e personal, e ‘stakeholdersnan’, e partnernan den e kadena hudisial i ku e komunidatnan. Esaki komo muestra di apresio i danki na e sosten duna na Wardakosta den e último 25 añanan.


DE KUSTWACHT VIERT HAAR 25 JARIG JUBILEUM

WILLEMSTAD – 1 februari 2021, viert de Kustwacht CARIB haar 25-jarig bestaan. Tijdens een beperkte ingetogen ceremonie door de COVID-maatregelen blikte de Directeur Kustwacht, Frank Boots terug naar het verleden, sprak hij zijn waardering uit voor alle kustwachters en keek hij naar de toekomst van deze unieke organisatie in het Caribisch gebied.

De oprichting van de Kustwacht begon in 1993 waarbij de ‘eerste stenen’ van deze unieke organisatie gelegd werden. Het duurde tot december 1995 dat de Voorlopige regeling van de instelling van de Kustwacht werd getekend, de voorloper van de huidige Rijkswet Kustwacht. De officiële datum van de oprichting van wat toen heette de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba werd uiteindelijk 1 februari 1996. De Rijksministerraad ging voor de officiële oprichting reeds in 1995 akkoord om de in de West gestationeerde defensie-eenheden ter beschikking te stellen aan de Kustwacht. Binnen de kustwachtorganisatie is nog steeds sprake van een geïntegreerde inzet van defensiemiddelen en defensiepersoneel met lokaal civiel personeel en eigen eenheden. Ondanks de verschillen en de complexiteit van de organisatie werkt de Kustwacht als één geheel en treedt als zodanig op.

Juist dit jaar staat de Kustwacht aan de vooravond van een belangrijke en intensieve periode, de organisatie gaat de komende jaren dankzij financiële steun uit Nederland flink groeien. Hierdoor wordt de Kustwacht CARIB nog beter in staat, samen met de ketenpartners, de maritieme grenzen te bewaken.

Na de speech van de Directeur Kustwacht, die via live stream te volgen was op alle andere steunpunten van de Kustwacht, was het tijd voor het aansnijden van de kustwachttaart. Het personeel en het kleine gezelschap aanwezigen konden van een stukje taart en een drankje genieten om samen deze memorabele dag te vieren. Ook op de steunpunten van de Kustwacht op Aruba, Sint Maarten en te HATO werd er kustwachttaart gesneden. De Kustwacht gaat, rekening houdend met de COVID-maatregelen, gedurende het gehele jaar met het personeel, stakeholders, ketenpartners en de samenleving van de eilanden haar jubileum vieren om haar dankbaarheid voor alle steun in de afgelopen 25 jaar te tonen. Hierover wordt later nog gecommuniceerd.

Share This
error: Content is protected !!