KRALENDIJK – ‘Fundashon pa Krédito Bonairiano’(FKB) for di 10-10-10, e no ta hopi aktivo. Ta trata di un fundashon ku a yuda kantidat di hende pa traha nan propio kas. Ta bai rebibá e fundashon.     

El a bira víktima di 10-10-10 sin bon motibu. Algun luna pasá un ‘vrum-vrum’ a yega na nos orea ku ta bai hasi intento pa rebib’é. Esaki ta loke Michiel Bijkerk, di Fundashon ‘Golden Meand Society’ (GMS) a skirbi den un komunikado.  

“Ekselente idea! Te asina leu ku nos sa, FKB ta eksistí, sinembargo e ta solamente atministrá su último klientenan. Kisas e trabou ei tambe a yega na su final.  

Naturalmente, pa rebibá FKB, mester kumpli ku reglanan nobo pa Institutonan di Krédito. Mester hinka kapital nobo den dje.  

Aki gobièrnu di Boneiru por drenta. Na promé lugá Bestuurscollege tin ku ekspresá su deseo pa rebibá FKB. Despues Konseho Insular tin ku adoptá un ‘Raadsbesluit’ ekspresando ku vivienda popular ta un ‘tarea públiko’. Despues por refinansiá FKB ku un fiansa di Hulanda liber di interes a base di art. 89 di Wet Financiën OpenbareLichamen BES.  

Pa logr’e, ta prudente pa lòbi ku Hulanda i ku  partidonan  Hulandes ku ta positivo ku BES, manera p.e. CDA.  E  tipo  di   chènsnan  aki, nos  mester  siña usa. Nos mester   tuma   inisiativa.   No sinta warda  te  ora  Hulanda  bin  ku proyekto. Nos no ta mucha chikitu será den prizòn wardando pa haña kuminda.  

Otro kos ta; tin un persona na Boneiru ku sigur meresé un chèns pa rehabilitá su mes. Esei ta Herbert Piar. Personalmente mi a mira su trabou. El a traha hopi duru pa FCB i FKB. Na dado momentu sierto kos a pasa, sinembargo, hecho ta ku e ta totalmente kapas pa hasi di un ‘FKB rebibá’, un éksito rotundo. Mi ta invitá tur polítiko pa para tras di dje.   

Nos no sa si e tin interes. Nos tin ku buska bèk di pasado loke tabata bon. Fundashon pa Krédito Boneriano, ta un di nan i Herbert Piar tambe”, Michiel Bjkerk di Fundashon ‘Golden Meand Society’ (GMS) a bisa.  


NIEUW LEVEN VOOR FUNDASHON PA KRÉDITO BONAIRIANO

KRALENDIJK – Herinnert u zich FKB nog? De stichting die heel veel mensen heeft geholpen bij de zelfbouw van hun huis? Fundashon pa Krédito Bonairiano? Juist, die!

Deze stichting is zonder goede reden slachtoffer geworden van 10-10-10. Enkele maanden geleden hoorden wij een gerucht dat er pogingen werden gedaan om FKB nieuw leven in te blazen.

Uitstekend idee! Voor zover wij weten, bestaat FKB nog steeds, maar doet thans niet meer dan het bijhouden van de administratie m.b.t. haar laatste zelfbouw-klanten. Maar misschien is dat werk inmiddels ook al af.

Om opnieuw te beginnen zal FKB natuurlijk moeten voldoen aan de nieuwe regels voor Kredietinstellingen. En er zal nieuw kapitaal in moeten worden gestopt.

Hier kan de Bonaireaanse overheid inspringen. Allereerst zal het Bestuurscollege moeten aangeven dat zij FKB weer willen opstarten. Daarna moet de Eilandsraad een ‘Raadsbesluit’ aannemen, waarin wordt bepaald dat Volkshuisvesting een ‘publieke taak’ is. Vervolgens kan FKB geherfinancierd worden middels een renteloze lening van Nederland op grond van art. 89 van de Wet Financiën Openbare Lichamen BES.

Om dit voor elkaar te krijgen is het verstandig contact op te nemen met Nederland en er steun voor te zoeken bij Nederlandse politieke partijen die de BES welgezind zijn, zoals bijv. het CDA. Wij moeten leren van dit soort kansen gebruik te maken. Wij zelf moeten het initiatief nemen. Niet blijven wachten totdat Nederland met een project komt. Wij zijn geen kleine kinderen in een gevangenis wachtend op eten.

En ik zeg nog iets. Er is een persoon op Bonaire die zeker een kans verdient om zich te rehabiliteren. Dat is dhr. Herbert Piar. Ik heb persoonlijk zijn werk gezien. Hij heeft vreselijk hard gewerkt voor FCB en FKB. Op gegeven moment is er iets fout gegaan, maar feit is dat hij alle capaciteiten heeft om van een herleefd FKB een groot succes te maken. Ik nodig alle politici uit om hem hierin te steunen.

Wij weten niet of hij nog interesse heeft. Maar wij moeten terughalen uit het verleden wat goed was. Fundashon pa Krédito Bonairiano was er daar één van. En dhr. Piar ook.

Share This
error: Content is protected !!