Kralendijk – Djamars 16 di februari último, Konseho Insular di Boneiru a aseptá unánimamente un moshon di MPB i UPB presentá pa Elvis Tjin Asjoe i Esther Bernabela pa atendé ku bienestar di bestia na Boneiru. Den e reunion akí Kolegio Ehekutivo a sigurá ku e kolegio ta bai tuma e moshon na serio i tambe inkorporá otro deseonan ku a bin dilanti di parti di miembronan di e konseho.

Konsehal Elvis Tjin Asjoe ta para pa bon trato di animal

“Ta probá ku ora un hende trata animal bon, nan ta trata otro hende tambe bon,” Tjin Asjoe a trese dilanti. “Meskos tambe e chèns ta grandi ku si un hende trata animal malu, e ta trata otro hende tambe malu.” P’esei Tjin Asjoe ta haña importante pa bini ku un kampaña di konsientisashon pa for di skol, muchanan siña stima i balorá bestia i trata nan bon. Tjin Asjoe ta haña tambe ku bestia por duna hende sosten emoshonal i sikológiko. Spesialmente den e periodo di covid aki, esaki ta hopi importante.

Konsehal Bernabela ku tambe a presentá e moshon a haña importante pa no solamente traha na bienestar di bestia, sino tambe trata di nobo e ordenansa aktual di kachó. “Ta importante tambe pa no solamente wak kon hende ta abusá di animal, sino tambe kon animal ta abusá di otro hende. Por ehèmpel mata kabritu, kana lòs i susha lugá.”

Pakete total

Kolegio Ehekutivo a sigurá Konseho Insular ku nan ta bai traha na un pakete total. “Gobièrnu di Boneiru ta bai traha riba e moshon akí i tambe kumpli ku tur e deseonan ku a bin dilanti. Ta un pakete. Nos ta bai atendé ku e asuntu di kabritu den Parke Washington i di buriku. Tambe nos ta bai buska ayudo eksterno i sòru pa asistensia di gobièrnu pa Konseho Insular pa prepará un ordenansa pa bienestar di bestia.”

E moshon

Puntonan importante den e moshon ta e relashon entre maltrato di animal i violensia doméstiko, legislashon aktual ku ta antikuá, ròl di animal doméstiko pa duna apoyo sikológiko, i e importansia di edukashon i konsientisashon. Den e moshon ta pidi Kolegio Ehekutivo pa “dentro di 6 te 8 siman presentá Konseho Insular un kuadro di maneho pa loke ta trata salú i bienestar di animal en general, i spesífikamente di animal doméstiko”. Ta supliká Kolegio Ehekutivo pa informá e konseho si por inkorporá e reglanan nobo den e ordenansa di 25 di yüni 1998, ku a remplasá e ‘Hondenverordening’ anterior òf ku ta bin ku un ordenansa nobo. Tambe ta pidi Kolegio Ehekutivo pa mara un kampaña di informashon i edukashon na e kuadro di maneho nobo.


MOTIE VAN MPB- EN UPB-FRACTIE TEN GUNSTE VAN DIERENWELZIJN UNANIEM AANGENOMEN

Kralendijk – Afgelopen dinsdag 16 februari heeft de Bonairiaanse Eilandsraad een motie van de MPB en de UPB die door Elvis Tjin Asjoe en Esther Bernabela werd ingediend, unaniem aangenomen. De motie betrof de aanpak van het dierenwelzijn. Tijdens deze vergadering heeft het Bestuurscollege verzekerd dat het college de motie serieus gaat nemen en dat het ook de andere wensen die door de eilandsraadleden zijn geuit mee zal nemen.

Raadslid Elvis Tjin Asjoe staat voor goede behandeling van dieren

‘Het is bewezen dat als mensen dieren goed behandelen, zij ook andere mensen goed behandelen’, aldus Elvis Tjin Asjoe. ‘Net zoals de kans groot is dat als iemand dieren slecht behandelt, hij ook andere mensen slecht behandelt.’ Daarom vindt Tjin Asjoe het belangrijk dat er een bewustwordingscampagne komt, waardoor vanuit de school kinderen leren van dieren te houden, dieren te waarderen en goed te behandelen. Tjin Asjoe vindt ook dat dieren emotionele en psychologische steun kunnen bieden aan mensen. Vooral in deze covid periode is dit belangrijk. Raadslid Bernabela die de motie mede heeft ingediend, vindt het belangrijk dat niet alleen het dierenwelzijn aangepakt gaat worden, maar dat ook de huidige hondenverordening opnieuw behandeld wordt. ‘Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar hoe mensen dieren mishandelen, maar ook naar hoe dieren een last kunnen zijn voor mensen. Bijvoorbeeld door hun geiten af te slachten, los rond te lopen en de boel te vervuilen.’

Een totaal pakket

Het Bestuurscollege heeft de eilandsraad ervan verzekerd dat zij gaan werken aan een totaal pakket. ‘Het Bonairiaanse eilandbestuur gaat werken aan deze motie en ook voldoen aan alle wensen die naar voren zijn gekomen. Het is één pakket. Wij gaan de kwestie van geiten en ezels in het Washingtonpark aanpakken. Wij gaan ook externe hulp zoeken en zorgen voor bijstand vanuit het eilandbestuur voor de Eilandsraad om een dierenwelzijnverordening voor te bereiden.’

De motie

Belangrijke punten in de motie zijn de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld, de huidige wetgeving die verouderd is, de rol die huisdieren spelen om psychologische steun te bieden en het belang van onderwijs en bewustwording. In de motie wordt aan het Bestuurscollege gevraagd om ‘binnen 6 tot 8 weken een beleidskader betreffende de gezondheid en het welzijn van dieren in het algemeen, en meer specifiek huisdieren, aan te bieden aan de Eilandsraad.’ Het Bestuurscollege wordt verzocht om de Eilandsraad te informeren of de nieuwe regels meegenomen kunnen worden in de verordening van 25 juni 1998, die in de plaats is gekomen van de eerdere ‘Honderverordening’ of dat er een nieuwe verordening komt. Het Bestuurscollege wordt ook gevraagd om een informatie- en onderwijscampagne te verbinden aan het nieuwe beleidskader.

Share This
error: Content is protected !!