WILLEMSTAD – Djamars dia 22 di mart 2022 tabatin un kòntròl multi-disiplinariomultidisiplinario di dos negoshi di outo (nobo i segunda mano) i tambe di piesa pa outo. Ta trata di un sitio na Santa Rosaweg i otro na Santo Domingoweg. E akshon a tuma lugá bou di bandera di ACOC, un kombenio di kolaborashon entre partnernan (gubernamental) ku ta atendé ku kriminalidat destabilisante.Ministerio di Desaroyo Ekonómiko (MEO), Stichting Belasting Accountants Bureau (SBAB), Duana, Ministerio di Desaroyo Social, Labor i Bienestar (SOAW), Banko di Seguro Sosial (SVB), Financial Intelligence Unit Curaçao (FIU, ántes MOT) i Kuerpo Polisial Kòrsou (KPC) a partisipá na e akshon aki. E dia di akshon no tabata dirigí riba supervishon i kontròl so. A duna informashon tokante reglanan ku kompanianan ku ta bende outo mester kumpli kuné na momento ku bende un outo, manera entre otro pèrmit di establesimentu i registrashon serka FIU Kòrsou. ACOC a skohe e sektor di bende outo komo un di e temanan sentral kaminda e kolaborashon ta tuma lugá. Esaki tin di aber ku e sektor aki ta unu vulnerabel. Kriminalnan por usa kompra di outo komo un manera pa laba plaka. Tin otro forma di kriminalidat tambe, manera por ehèmpel benta di outo ilegal, robo di outo, benta di outo hòrtá i modifikashon di number di chasis. Den e periodo benidero, ACOC lo bishitá mas negoshi den e sektor di benta di outo. E kontrolnan lo ta mas dirigí riba konsientisashon di peliger- i riesgonan ora hasi negoshi ku kriminalnan. Banda di esaki lo duna informashon pa rekonosé señalnan di trámitenan ilegal, manera pago kèsh òf un kliente remarkabelmente hóben ku kier pone e outo na nòmber di un negoshi (estranhero). Krímen destabilisante ta un tema fèrfelu. Mayoria biaha bo no ta mir’é, pero e tei si. Siudadanonan i negoshantenan mester bira mas konsiente pa evitá ku, konsiente òf inkonsientemente, nan ta
partisipá na práktikanan kriminal. Akshonnan manera esaki mester kontribuí na e meta aki.

ACOC MET CONTROLES IN DE AUTOBRANCHE

WILLEMSTAD – Afgelopen dinsdag 22 maart 2022 heeft een multidisciplinaire controle plaatsgevonden bij 2 bedrijven die handelen in (tweedehands) auto’s en auto-onderdelen. Het betrof locaties aan de Santa Rosaweg en de Santo Domingoweg. De actie vond plaats onder de vlag van het Actiecentrum Ondermijning Curaçao (ACOC), een samenwerkingsverband tussen (overheids- )partners die zich bezighouden met de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Deelnemende partners waren Ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), Stichting Belasting Accountants Bureau (SBAB), Douane, Ministerie van Sociale Ontwikkeling Arbeids- en Welzijn (SOAW), Sociale Verzekeringsbank (SVB), Financial Intelligence Unit Curaçao (FIU voorheen MOT) en Korps Politie Curaçao (KPC). De actiedag was niet alleen gericht op toezicht en controle. De bedrijven werden ook voorgelicht over de voorwaarden waaraan voldaan moet worden als bedrijfsmatig in auto’s wordt gehandeld, zoals een vestigingsvergunning of registratie bij het FIU Curaçao. Het ACOC heeft de autobranche gekozen als één van de centrale thema’s waarop samenwerking plaatsvindt. Dat heeft te maken met kwetsbaarheid van deze sector. Criminelen kunnen de aankoop van auto’s gebruiken om geld wit
te wassen. Maar er zijn ook andere vormen van criminaliteit, zoals illegale autohandel, autodiefstal, heling van gestolen auto’s en het omkatten van chassisnummers. Het ACOC zal de komende periode meer bedrijven in de autobranche bezoeken. Die controles zullen mede gericht zijn op het vergroten van bewustzijn rondom de gevaren en risico’s die ontstaan als met criminelen in zee wordt gegaan. Daarbij zal ook informatie worden verstrekt over het herkennen van signalen van illegale handelingen, zoals contante betalingen of een opvallend jonge klant die de auto op naam wil zetten op naam van een (buitenlands) bedrijf. Ondermijning is een lastig onderwerp. Je ziet het vaak niet, maar het is er wel. Daar moeten burgers en bedrijven bewust van worden gemaakt om te voorkomen dat -bewust of onbewust- wordt meegewerkt aan criminele praktijken. Dit soort actiedagen moeten aan die doelstelling bijdragen.

Share This
error: Content is protected !!